به گزارش روابط عمومي سازمان شيلات ايران، سيد جواد ساداتي نژاد، وزير جهاد كشاورزي در برنامه صف اول شبكه خبر با اشاره به تغييرات اساسي در عرصه غذايي جهان در دهه هاي اخير، تصريح كرد: از دهه هاي گذشته در حوزه غذا مباحث مختلفي مطرح شده و به ويژه از سال 2000 در بحث غذا در دنيا نوع نگاه و ديدگاه دچار تغييرات اساسي شد و اين امر از حوزه امنيت غذا خود را به حوزه اقتدار غذايي ارتقا داد.
ساداتي نژاد افزود: كشورها تلاش كردند مسابقهاي و حركتي را در زمينه ايجاد يك قدرت به واسطه غذا در كنار اقتدار نظامي انجام دهند كه نشان ميداد، دنيا در حوزه غذا به يك ديدگاه و نظم و جديد ميرسد.
وي ادامه داد: بسياري از كشورها مانند روسيه و اوكراين به سمت خودكفايي در غلات پيش رفتهاند و اين در حالي است كه طي 20 سال گذشته وارد كننده غلات بودهاند و در حال حاضر صادر كننده اين محصولات هستند.
وزير جهاد كشاورزي با اشاره به جنگ روسيه و اوكراين گفت: اين جنگ باعث افزايش قيمت سرسام آور محصولات غذايي در دنيا شد و استراتژي تنظيم روزانه تعرفه صادرات محصولات غذايي ايجاد شده است و برخي كشورهاي توليدكننده گندم صادرات اين محصول را محدود و يا ممنوع كردهاند.
وي افزود: از سال گذشته با شروع دولت سيزدهم، به سمت كاهش وابستگي و خودكفايي در محصولات اساسي پيش رفتهايم و با فرمايشات مقام معظم رهبري در ابتداي سال در زمينه كشاورزي و خودكفايي اقدام كردهايم و تلاش بر اين است تا در حوزه غذا، پايداري سفره مردم و تامين كالاهاي اساسي رقم بخورد.
ساداتينژاد با اشاره به خشكسالي و تغيير اقليم اضافه كرد: ايران در اقليم خشك كره زمين قرار دارد، البته خداوند ظرفيتهاي بينظيري از نظر اقليمي به ايران داده است كه در منطقه با مديريت مناسب در قله اقتدار غذايي جنوب غرب آسيا قرار خواهيم گرفت.
وي با بيان اينكه وضعيت مناسبي در توليد محصولات اساسي داريم، ادامه داد: بايد استراتژيهاي جديدي را اتخاذ كنيم كه از ابتداي سال در زمينه كالاهاي اساسي؛ افزايش خريد تضميني گندم، كاشت غلات و دانههاي روغني را برنامهريزي كردهايم و از ابتداي سال زراعي جديد اين سياستها در حوزه كشت محصولات اساسي و گياهان كم آببر با تغيير الگوي كشت را اجرايي خواهيم كرد.
وزير جهاد كشاورزي با اشاره به دو نيروي قدرتمند در حوزه امنيت غذايي در كشور اذعان كرد: اين دو نيروي قدرتمند توليدكنندگان و مصرف كنندگان هستند كه طرح مردميسازي يارانهها نشان داد كه اين دو نيرو اركان مهم امنيت غذايي كشور هستند.
وي افزود: توليدكنندگان صنعت دام و طيور كشور با قدرت و غيرت در تامين غذا در ميدان ايستادهاند و مصرف كننده ايراني با تمام توان از توليد حمايت ميكند.
ساداتينژاد با بيان اينكه توليدكننده و مصرف كننده حامي هم هستند، گفت: در اجراي طرح مردميسازي؛ اين دو نيرو از هم حمايت مقتدرانهاي كردند و مردم ما بايد حمايت خود توليد را استمرار دهند تا از سفره صيانت و حمايت شود، تا غذا با قيمت مناسب تامين گردد.
به گفته وي، تمام كشورها به بخش كشاورزي يارانه ميدهند و دليل آن اين است كه ارزش افزوده در اين بخش پايين است و ميزان سرمايه گذاري در اين بخش جذابيت كمتري نسبت به صنعت و خدمات دارد.
وزير جهاد كشاورزي با بيان اين كه در دنيا اين يارانه به يكي از سه بخش توليدكننده، مصرف كننده و يا به اجزاي زنجيره توليد داده ميشود، گفت: ايران در سال 97 به دليل نداشتن تجربه كافي يارانه را به وارد كننده داده بود كه يك سياست اشتباه بود و كارآمدي نداشت.
وي با اشاره به اين كه بيشترين خسارت از تخصيص ارز ترجيحي به حوزه كشاورزي وارد شده است، گفت: ارز ترجيحي باعث ايجاد تورم در بخش توليد شد و اثر آن به سفره كشاورزي وارد نميشد، باعث فرار و كوچ سرمايه از حوزه كشاورزي شد و به جاي آن به واردات پرداخته شد، بهرهوري را به شدت كاهش داد و رقابت در توليد از بين رفت كه باعث ضرر به مصرف كننده شد، بودجه خودكفايي گندم را از بودجه دولت حذف كرد و نگاه به سمت واردات تغيير كرد و زيرساختهاي واردات تقويت شد و در جمع تمام اين موارد باعث افزايش تغيير كاربري اراضي كشاورزي شد.
ساداتي نژاد تاكيد كرد: حذف ارز ترجيحي به معناي مردميسازي يارانهها است، بدين معنا كه يارانهها حذف نشدهاند بلكه فقط از كالا به سمت مردم كوچ كردهاند، بنابراين در ميانمدت كشاورزي به سمت خودكفايي پيش خواهد رفت و رقابت در كشاورزي مفهوم پيدا خواهد كرد و به ارزانسازي قيمتها كمك خواهد كرد.
وي افزود: با رقابتي شدن توليد رشد سرمايهگذاري و افزايش كيفيت محصولات و پيشروي به سمت توليد ارگانيك رقم خواهد خورد و شرايط مطلوبي براي توليد ايجاد خواهد شد.
ساداتينژاد با بيان اين كه اجراي اين طرح سه مرحله دارد، تصريح كرد: مرحله اول آن محاسبه يارانه، تعيين گروههاي هدف و تبيين و تعيين طرح بود كه پيش از اجراي آن انجام شد، مرحله دوم آن با دستور رئيس جمهور شروع شد و واريز يارانهها و آزادسازي آن انجام شد، تامين و توزيع به خوبي انجام شد و فراواني وجود داشت كه همراهي مصرف كنندگان با توجه به ضرورت اصلاح ساختاري در كشور و فضاي امنيت غذايي در دنيا بسيار قابل تقدير است.
وي افزود: مرحله سوم پس از اجراي طرح شروع ميشود كه در حال حاضر وارد اين مرحله شدهايم، در اين مرحله حمايت از توليد حرف اول را ميزند و نقش بزرگ را مصرف كنندگان دارند.
وزير جهاد كشاورزي با اشاره به اقدامات وزارتخانه براي حمايت از توليد كننده خاطرنشان كرد: با اجراي اين طرح قيمت نهادههاي دامي افزايش پيدا كرد و يكي از دغدغههاي اصلي توليدكنندگان سرمايه در گردش است كه با مذاكرات و جلسات متعددي كه با حوزه بانكي، تشكلها و سازمان برنامه و بودجه كشور برگزار شد، 20 هزار ميليارد تومان تسهيلات ارزان قيمت در هيات دولت به اين منظور تصويب شد.
وي افزود: ما براي ارائه تسهيلات ضوابطي داريم كه مربوط به بانك مركزي است، اما براي اينكه حوزه كشاورزي با اين ضوابط درگير نشود، شوراي پول و اعتبار تصويبنامهاي را ابلاغ كرد تا سازوكارهاي موجود را در خصوص اين طرح تا 6 ماه معلق كند تا ضمانتها با سهولت انجام شود، چك و سفته جز تضامين قرار گرفت و معوقات، ذي نفع مالي، سقف تسهيلات و... براي طرح معلق شدند و بانك كشاورزي متولي اين طرح شد، شعبات منتخب اين بانك در ايام تعطيل هم مشغول به كار هستند تا طرح به سهولت اجرا شود.
ساداتينژاد عنوان كرد: نهادههاي دامي بر روي سامانه بازارگاه توزيع ميشود و 50 درصد از مبلغ نهادهها روي سامانه توسط بانك كشاورزي تسهيلات داده ميشود و 50 درصد مابقي توسط توليدكننده پرداخت خواهد شد و يا با مذاكراتي كه با واردكنندگان و كارخانجات صورت گرفته ميتوانند به صورت اعتباري نهاده را دريافت كنند و بازپرداخت آن 6 تا 9 ماه است.
وي افزود: ما در كنار دامدار و مرغدار هستيم و تا پايان اين طرح تمام نياز دامداران و مرغداران را تامين ميكنيم.
وزير جهاد كشاورزي با بيان اين كه در توليد محصول مرغ، تخم مرغ و شير دغدغه وجود داشت، گفت: ما براي اين مازاد توليد خريد تضميني انجام دادهايم و پيش از توليد اذعان كرده ايم كه آنچه در بازار مازاد باشد، ما خريداري ميكنيم، روزهاي اول طرح، شركت پشتيباني امور دام كشور هزار تن در روز و گاهي بالاي هزار تن در روز خريد مرغ انجام داد و امروز ميزان خريد به 700 تن رسيده است كه نشان دهنده كاهش مازاد توليد است.
ساداتينژاد با بيان اين كه خريد تضميني در هر لحظهاي كه نياز باشد انجام ميشود، عنوان كرد: در مورد شير هم همين طور هست، البته ما فقط خودمان در ميدان نيستيم و با شركتهاي بزرگ صحبت كردهايم و صنايع لبني به ميدان آمدهاند و با شعار اين كه "ما يك ليتر شير دامدار ايراني را نميگذاريم روي زمين بماند" شروع كردهاند، سازمان تعاون روستايي هم در ميدان براي جذب شير اقدام ميكند.
وي ادامه داد: دومين كاري كه ما انجام دادهايم، خريد قراردادي مرغ است و كساني كه بخواهند جوجهريزي كنند، هيچ نگران نباشند، ما خريد قراردادي را از امروز انجام ميدهيم.
ساداتينژاد با بيان اينكه مرغداران نگران خريد مرغ پس از 45 روز نباشند، اظهار داشت: شركت پشتيباني امور دام كشور در وزارت جهاد كشاورزي جوجهريزي توسط مرغداران را پيشخريد ميكند، بنابراين مرغداران هيچ نگرانياي بابت فروش محصول خود در بازار نداشته باشند.
وي با اشاره به آزادسازي صادرات مرغ و تخممرغ گفت: ممنوعيت صادرات مرغ و تخممرغ را داشتيم كه تمام اين ممنوعيتها را برداشتهايم و دغدغهاي وجود نخواهد داشت و توليدي كه صورت ميگيرد اگر مازاد باشد، صادر ميشود. همچنين عوارض صادراتي را هم حذف كردهايم، مثلا شير خشك، خامه، چربي و تخممرغ و برخي از محصولات عوارض صادراتي داشت كه در ستاد تنظيم بازار اين عوارض صادراتي را حذف كردهايم.
ساداتينژاد با بيان اين كه ما نتوانستيم از تمام ظرفيتمان در حوزه صادرات صنعت طيور استفاده كنيم، گفت: در حوزه طيور ظرفيت صادرات يك ميليون تن در سال را داريم كه به دليل شرايط يارانهاي با مشكل مواجه شده بود و امروز با اين آزادسازي كه صورت گرفت اين صنعت هم بهرهور ميشود و هم رشد ميكند و ميتواند در حوزه صادرات ورود كند و يك بازار منطقهاي مناسبي را پيدا كند، رونق و اشتغال در حوزه صنعت دام و طيور و افزايش بهرهوري نتيجه طرح مردميسازي است.
به گفته ساداتينژاد، دولت يارانه را به سبد خانوار بازگرداند كه اين كار به شجاعت نياز داشت، يارانهاي كه از مرزهايمان بيرون ميرفت و يا ديگران هم سر سفره مردم ايران بودند، اين اتفاق و اين مردميسازي باعث شد كه اين صنعت بتواند خود را پيدا كند.
وزير جهاد كشاورزي ادامه داد: اين طرح در ميانمدت و بلندمدت نتايج بزرگي را براي مردم به همراه خواهد داشت و اگر اين اتفاق نميافتاد، تا پايان سال در حوزه غذا تورمهاي بسيار زياد داشتيم، لذا اين مسئله يك كار بزرگ در اين حوزه بود.
وي افزود: يارانهاي كه بايد به مردم داده ميشد، باعث قاچاق بزرگي در مرزهايمان شده بود كه با اجراي اين طرح جلوي قاچاق گرفته ميشود.
ساداتينژاد با بيان اين كه ما به صورت روزانه رشد تسهيلات به توليدكنندگان را رصد ميكنيم، گفت: امروز (جمعه) 380 درصد نسبت به روز پنجشنبه رشد تسهيلاتي داشتهايم كه بانك كشاورزي در سراسر كشور ارائه كرده است و مطمئن باشيد در هفته آينده سرمايه در گردش به سرعت داده خواهد شد لذا هيچ دغدغهاي وجود ندارد كه مرغدار ما بخواهد به سمتي برود كه حذف جوجهريزي را انجام دهد و احيانا به سمت معدومسازي آن برود.
وزير جهاد كشاورزي اذعان كرد: توليد كننده و مرغدار ايراني كه 43 سال غذا براي مردم ما تامين كرده است و نيز مصرف كننده ايراني در كنار توليد كننده هست و توليد كننده ما هيچ دغدغهاي نداشته باشد، توليدش را انجام دهد، مازاد توليد هم ميتواند بازارهاي منطقه را با قدرت و قوت تسخير كند كه زنجيرههاي ما و كارخانجات خوراك دام همه پاي كار هستند لذا هيچ دغدغهاي نداشته باشد و ما هم هستيم، كوچكترين خلا در زمينه تسهيلات و يا خريد قراردادي را رصد ميكنيم و معايبش را برطرف ميكنيم.
وي با تاكيد بر اين كه موضوع خودكفايي بسيار مهم است و هر ساله بحث حمايت از توليد داخل مورد تاكيد مقام معظم رهبري بوده و عنوان شعار سال ما حوزه حمايت از توليد بوده است، گفت: امروز شرايط دنيا شرايط ويژهاي است و اين نگاه، جايگاه و اهميت بيشتري پيدا كرده و خودكفايي در كالاهاي اساسي بسيار حائز اهميت است.
ساداتينژاد با بيان اينكه يكي از مباحث مورد تاكيد رئيس جمهور پايداري سفره مردم است، خاطرنشان كرد: پايداري سفره مردم يعني اين كه پيوند به بيرون نزنيم و بتوانيم آن را براساس توليد داخل پايدار نگه داريم، در ابتداي امسال هم مقام معظم رهبري تاكيدات ويژهاي در اين حوزه داشتند كه در همان مسير در حركت هستيم.
وي افزود: به اين منظور، ما در ابتداي سال 1401 در بحث خريد تضميني گندم، با همين نگاه حمايت از توليد داخل و شرايط جهاني، افزايش خريد تضميني گندم را انجام داديم كه يك كار بسيار هوشمندانه در اين شرايط جهاني بود و با توجه به بازارها و قيمت پاييني كه وجود داشت و بحث قاچاق كه امروز هم احتمال تشديد آن وجود دارد، در اولين جلسه دولت در سال 1401 تصميم گرفته شد تا خريد گندم در كشور آغاز شود كه نسبت به سالهاي گذشته خريد بالاتري را داشته ايم.
وزير جهاد كشاورزي ادامه داد: خوزستان در سال گذشته يك ميليون تن خريد تضميني گندم داشت و امسال يك ميليون و 200 هزار تن خريد از اين استان انجام شده است كه به همه كشاورزان خوزستاني خدا قوت ميگويم، چون در اين زمينه رشد داشتيم.
ساداتينژاد ضمن تسليت به دليل ريزش ساختمان در آبادان و از دست رفتن جمعي از هموطنان اذعان كرد: كشاورزان خوزستاني كار بزرگي كردند كه جاي تقدير دارد و ان شاءالله تا روز دوشنبه كليه مطالبات گندم اين عزيزان به طور كامل تسويه ميشود و به دستور رئيسجمهور تامين مالي آن انجام شده است.
وي افزود: در مورد كلزا خريدي كه در خوزستان انجام داديم 15 هزار و 300 تومان خريد كرديم. در ابتداي اجراي طرح مردميسازي يارانهها، بخش خصوصي خيلي رغبت به خريد كلزا نداشت، اما پس از اجرا بخش خصوصي كلزا را به قيمت 12 هزار و 300 تومان خريداري كرده است و ما، چون حامي توليد كننده هستيم، با اجراي طرح و حضور بخش خصوصي ما ديگر خريد نميكنيم، اما آنچه كه خريده ايم را به كشاورز بر ميگردانيم.
ساداتي نژاد تاكيد كرد: شخص رئيس جمهور در جلسه هيات دولت تا بحال چندين بار در زمينه پرداخت مبلغ خريد گندم تذكر دادهاند، ما متولي اين كار هستيم و حتما اين را پيگيري ميكنيم.
وي افزود: كار ديگري كه براي حمايت از توليد انجام دادهايم، كشاورزي قراردادي است، اين موضوع خيلي مهم است، حضرت آقا فرموده اند از كشاورز ايراني حمايت كنيد و وضع كشاورز ايراني بايد خوب باشد.
وزير جهاد كشاورزي با بيان اين كه يكي از مهمترين كارهايي كه دنيا انجام داده كشاورزي قراردادي است، گفت: در كشت قراردادي كشاورز ايراني از روز اول كه گندم ميكارد بايد با او قرارداد ببنديم، تامين نهاده، كود، بيمه، سم، بذر انجام شود و روزي كه محصولش بدست آمد، محصول را ميخريم و قيمتش را در پايان كار تسويه ميكنيم و كشاورز به غير از كاشت دغدغه ديگري نخواهد داشت.
وي افزود: كشت قراردادي چند اتفاق را خلق ميكند، يكي اين كه كشاورز به كشاورزي تمركز ميكند، دوم اين كه براي تامين مالي دغدغه ندارد، سوم اين كه ميزان توليد در هكتار بهرهوري بالا ميرود و چهارم اين كه وقتي توليد داخلي بالاتر باشد، واردات نميكنيم و منفعت اين نوع كشت باعث ارزان شدن هم ميشود.
ساداتي نژاد خاطرنشان كرد: كشت قراردادي را امسال در شروع فصل زراعي يعني شهريور در 2 ميليون هكتار از اراضي گندمزار انجام خواهيم داد. از ابتداي دولت كه مهر اين كار را شروع كرديم 250 هزار هكتار را كشاورزي قراردادي انجام دادهايم.
وي با بيان اين كه يكي از نگرانيهاي ما كمبود تغذيه خاك بود، اذعان كرد: وقتي يارانه كود در سال 98 حذف شد، قيمت كود از حدود 60 هزار تومان به 500 هزار تومان افزايش يافت، لذا كشاورز ما دو كود اصلي پتاس و فسفات را به زمين نداد و 10 درصد در سال 99 جذب كود داشتيم و اين بدين معني است كه تغذيه كاهش پيدا ميكند و عملكرد پايين ميآيد و مجبور به واردات ميشويم.
ساداتينژاد ادامه داد: با كشاورزي قراردادي كشاورز دغدغه كود ندارد و ما اين كود را به كشاورز ميدهيم و پس از برداشت محصول تسويه ميكنيم. همچنين در ابتداي سال 1401 ما 45 درصد قيمت كودهاي پايه را پايين آورديم كه كار مهمي بود، 8 برابر ميزان مصرف كودهاي پايه در فروردين 1501 نسبت به سال 1400 افزايش پيدا كرده كه خبر بسيار خوبي براي حوزه كشاورزي است.
وي با اشاره به اين كه حمايت ديگري كه در حوزه توليد داخلي شروع كرده ايم، اجراي طرح زهكشي اراضي شمال است، عنوان كرد: با اين طرح در سه استان شمالي به خودكفايي در توليد برنج خواهيم رسيد. توليد كلزا را كه دانه روغني مهم براي كشور و مورد تاكيد مقام معظم رهبري هم بود، در اراضي شمال توسعه ميدهيم. از آب سبز استفاده ميكنيم بدون اين كه منابع جديد آبي بيايد و تعداد كشت را در سال بالا ميبريم.
ساداتي نژاد تاكيد كرد: در سال زراعي جديد و با توجه به شرايط سياست غذايي در دنيا، ما از توليد كالاهاي اساسي و غلات حمايت خواهيم كرد و كاشت گياهان آببر را محدود خواهيم كرد و الگوي كشت را در اين زمينه تغيير خواهيم داد و به سمت كاشت محصولات اساسي كه براي امنيت غذايي كشور حائز اهميت است پيش خواهيم رفت، لذا از ابتداي سال 1401، يارانه كشت را شروع و امسال در سويا اعمال كرده ايم، به اين خاطر در شمال كشور امسال رشد كاشت سويا را داشتيم و ما به ازاي هر هكتار كاشت به كشاورز يارانه كاشت سويا ميدهيم و اين استراتژي و نگاهها و راهبردهاي جديد، سياستهاي نو در حوزه كشاورزي است.
وي در رابطه با يارانه بهرهوري به بخش كشاورز در بحث دانههاي روغني و كاشت كلزا گفت: ايران چهار فصل هست و مواهب و اقليم متنوعي در توليد غذا دارد، بارش در كشور كم است، اما كشور به دليل شرايط ويژه كود اوره دارد. ايران توليد كننده بزرگ كود اوره است و كود اوره پارامتر مهم امنيت غذايي است، اگر ما به دليل خشكسالي توليد گندم مان پايين است، اما اوره داريم، زيرا امكان ندارد كشوري بدون كوده اوره به توليد گندم برسد.
ساداتينژاد خاطرنشان كرد: برزيل اصليترين وارد كننده كود اوره از ايران است و كود اوره يعني گندم، ما امروز صادرات كود اوره را فقط در قبال كالاهاي اساسي انجام ميدهيم و تهاتر ميكنيم.
وي افزود: ذخيرهسازي كالاهاي اساسي را در كشور افزايش ميدهيم و در زمينه تعرفهها تصميماتي خواهيم گرفت كه حوزه توليد داخل را بتوانيم با تقويت زنجيره ارزش و فرماندهي واحد حمايت كنيم تا توليد كننده ما شرايط مطلوبتري داشته باشد.
منبع: خبرگزاري تسنيم